Daisaku Ikedan toiminta

Daisaku_Ikeda"Aito ihmisyys tulee esiin, kun ihminen toimii epäitsekkäästi."

Daisaku Ikeda kasvoi Japanissa toisen maailmansodan aikana. Raskas ruumiillinen työ ja armeijan pakolliset sotaharjoitukset tuhosivat nuorukaisen terveyden, ja Ikeda sairastui tuberkuloosiin. Vanhemman veljen kuolema rintamalla ja äidin musertava suru saivat Ikedan päättämään, että hän omistaisi koko elämänsä sodattoman maailman toteuttamiselle.

Vuonna 1947 oli 19-vuotias Daisaku Ikeda tutustui buddhalaisen Soka Gakkai -liikkeen johtajaan Josei Todaan. Ikeda opiskeli Todan avustuksella kymmenen vuotta Nichiren Daishoninin buddhalaisuutta ja muita aiheita. Ikeda tutusti Todan välityksellä myös Soka Gakkain perustajan Tsunesaburo Makiguchin kasvatusfilosofiaan. Makiguchi oli kuollut vankilassa 1944, jonne hän oli joutunut jatkettuaan sodan aikana buddhalaista harjoitusta Japanin militaristisen hallituksen kielloista huolimatta. Ikedaan on vaikuttanut suuresti Todan motto "Haluan poistaa kurjuuden koko maailmasta". Daisaku Ikedan ajattelun perusta on, että jokaisen ihmisen sisäinen muutos on lähtökohta kestävään rauhaan ja kaikkien ihmisten onnellisuuteen.

Ikeda on solminut ystävyyssuhteita satoihin johtaviin ajattelijoihin ja kulttuurihenkilöihin ympäri maailmaa. Hänen tavoitteensa on lujittaa maailmanlaajuista ystävyysverkostoa, joka perustuu yhteiseen ihmisyyteen. Avoimien ja vilpittömien keskustelujen avulla hän on herättänyt vastakaikua yhteiselle rauhan päämäärälle, joka ylittää poliittiset, rodulliset ja ideologiset erot. Daisaku Ikeda on luovuttanut vuotuisen rauhanehdotuksensa YK:lle vuodesta 1983 lähtien. Ikeda haluaa vahvistaa YK:n toimintaa ja löytää vastauksia maailman ongelmiin. Rauhanehdotukset sisältävät käytännön ratkaisuja erilaisiin aiheisiin, kuten aseistariisuntaan, ihmisoikeuksiin, globalisaatioon ja ympäristönsuojeluun.

Daisaku Ikedan laaja kirjallinen tuotanto, sisältää sanoman elämän pyhyyteen perustuvan, inhimillisyyttä ja kulttuuria vaalivan uuden aikakauden rakentamisesta.

Ikeda kehitti Soka-koulujärjestelmän, johon kuuluu päiväkoteja, kouluja ja kaksi yliopistoa. Oppilaitoksia on viidessä maassa. Hän on perustanut myös muita järjestöjä ja rauhatutkimuslaitoksia. Hänen aloitteestaan Japaniin perustettiin myös Min-on-konserttiyhdistys ja Fuji-taidemuseo edistämään kulttuurivaihtoa ja yhteisymmärrystä.

(4.2.2007)

Rauhanehdotukset

Daisaku_IkedaSGI:n puheenjohtaja Daisaku Ikeda julkaisee joka vuosi rauhanehdotuksen, jossa tutkitaan buddhalaisen filosofian ydinajatusten ja niiden erilaisten haasteiden välistä suhdetta, joita globaali yhteiskunta kohtaa pyrkiessään turvaamaan rauhan ja ihmisten turvallisuuden. Lisäksi hän on tehnyt esityksiä koskien mm. koulutuksen uudistamista, ympäristöä, Yhdistyneitä kansakuntia ja ydinaseista luopumista.

 

 

 

 

 

 

 • Compassion, Wisdom and Courage: Building a Global Society of Peace and Creative Coexistence (2013)
  Synopsis: www.sgi.org 
  -   Lataa koko rauhanehdotus: peace_proposal_2013.pdf

 

 • Human Security and Sustainability: Sharing Reverence for the Dignity of Life (2012)
  Synopsis: www.sgi.org    -   Lataa koko rauhanehdotus: peace2012.pdf

 

 • Toward a World of Dignity for All: The Triumph of the Creative Life (2011)
  Synopsis: www.sgi.org    -   Lataa koko rauhanehdotus: peace2011.pdf

 

 

 • Toward Humanitarian Competition: A New Current in History (2009)
  Synopsis: www.sgi.org   -   Lataa rauhanehdotus: peace2009.pdf

 

 

 • Restoring the Human Connection: The First Step to Global Peace (2007)
  Synopsis www.sgi.org   -   Lataa rauhanehdotus: peace2007.pdf

 

 • A New Era of the People: Forging a Global Network of Robust Individuals (2006)
  Synopsis www.sgi.org   -   Lataa rauhanehdotus: peace2006.pdf

 

 • Toward a New Era of Dialogue: Humanism Explored (2005)
  Synopsis: www.sgi.org   -   Lataa rauhanehdotus: peace2005.pdf

 

 • Inner Transformation: Creating a Global Groundswell for Peace (2004)
  Synopsis: www.sgi.org   -   Lataa rauhanehdotus: peace2004.pdf

 

 • A Global Ethic of Coexistence: Toward a "Life-Sized" Paradigm for Our Age (2003)
  Synopsis: www.sgi.org   -   Lataa rauhanehdotus: peace2003.pdf

 

 • The Humanism of the Middle Way: Dawn of a Global Civilization (2002)
  Synopsis: www.sgi.org  -  Lataa rauhanehdotus: peace2002.pdf

 

 • Creating and Sustaining a Century of Life: Challenges for a New Era (2001)
  Synopsis: www.sgi.org  -  Lataa rauhanehdotus: peace2001.pdf

 

 • Peace through Dialogue: A Time to Talk Challenges for a New Era (2000)
  Synopsis: www.sgi.org  -  Lataa rauhanehdotus: peace2000.pdf

 

 

Alkuperäisteksti: www.sgi.org

 

Normal 0 21 false false false FI X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

SGI:n puheenjohtaja Daisaku Ikeda julkaisee joka vuosi rauhanehdotuksen, jossa tutkitaan buddhalaisen filosofian ydinajatusten ja niiden erilaisten haasteiden välistä suhdetta, joita globaali yhteiskunta kohtaa pyrkiessään turvaamaan rauhan ja ihmisten turvallisuuden. Lisäksi hän on tehnyt esityksiä koskien mm. koulutuksen uudistamista, ympäristöä, Yhdistyneitä kansakuntia ja ydinaseista luopumista.

Usein kysyttyä

Tähän kokoamme vastauksia yleisimpiin kysymyksiin, lähitulevaisuudessa myös suomeksi.

Voit lähettää kysymyksiäsi "Ota yhteyttä" -sivulla.

 

Kysymyksiä ja vastauksia englannin kielellä

FAQ of Buddhism  - SGI:n kansainvälisillä sivuilla

FAQ of SGI - SGI:n kansainvälisillä sivuilla

FAQ of SGI President Daisaku Ikeda - SGI:n kansainvälisillä sivuilla

Beginning Your Practice -  FAQ SGI-USA:n sivuilla

Resources ans Tools - Members´Resources SGI-USA:n sivuilla

 

Linkkejä materiaaleihin

Yleistä

Moon Stars

Soka Gakkai International (SGI) on buddhalainen kansalaisjärjestö, joka edistää rauhaa, kulttuuria ja koulutusta. 

SGI:n jäsenet yhdistävät buddhalaisen harjoituksen normaaliin arkielämäänsä noudattaen Japanissa 1200-luvulla eläneen buddhalaisen munkin, Nichiren Daishoninin, Lootus-sutraan perustuvia opetuksia.

SGI:llä  on yli 12 miljoonaa jäsentä ympäri maailmaa. SGI:n jäsenet toimivat oman yhteiskuntansa vastuuntuntoisina kansalaisina ja pyrkivät luomaan arvoa kaikissa olosuhteissa sekä lisäämään ihmisten hyvinvointia. 

SGI:n tavoitteena on maailmanlaajuinen positiivinen muutos yksilöiden voimaantumisen kautta, ja filosofian ytimessä on elämän ehdoton kunnioitus.

Tämä YK:n alainen, kansainvälinen järjestö toimii 192 maassa, ja sen pyrkimykset myötävaikuttaa pysyvän rauhankulttuurin kehittämiseen perustuvat avoimeen dialogiin sekä rakentavaan, yhteisymmärrystä lisäävään toimintaan. Kaiken pohjana on ymmärrys siitä, että henkilökohtainen onni ja maailmanrauhan toteutuminen liittyvät erottamattomasti toisiinsa.

Rauhan, kulttuurin ja koulutuksen edistäminen on keskeisessä roolissa SGI:n toiminnassa. Jäsenten tekemä harjoitus tähtää jatkuvaan, sisäiseen muutosprosessiin ja oman potentiaalin kehittämiseen itsen ja muiden onnellisuuden hyväksi. Tätä kutsutaan myös ”inhimilliseksi vallankumoukseksi”.

Aivan kuten kaunis ja puhdas lootuskukka kukkii mutaisessa lammessa, kaikki ihmiset voivat tuoda esiin ”buddhaluonteensa” millaisissa olosuhteissa hyvänsä. Buddhaluonne on korkein mahdollinen elämänolotila, ja se ilmenee sisäisinä rohkeuden, viisauden ja myötätunnon voimavaroina, niin että ihminen pystyy voittamaan minkä tahansa haasteen ja elämään onnellista ja täyttymyksellistä elämää.

Suomessa SGI on toiminut 1970-luvulta lähtien. Soka Gakkai International Suomi on nykyisin rekisteröity uskonnollinen yhdyskunta, jolla on toimintaa pääkaupunkiseudun lisäksi yli kymmenellä paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Järjestöllä on Suomessa noin 200 jäsentä (2017).

Soka Gakkain historia

Lisää kansainvälisestä toiminnasta

Lisätietoa: www.sgi.org

Tutkimuksia SGI:stä

Kirjoja

seager_dharmaEncountering the Dharma: Daisaku Ikeda, Soka Gakkai, and the Globalization of Buddhist Humanism
Richard Hughes Seager The University of California Press, 2006

Kirja käsittelee Soka Gakkain historiaa ja erityisesti sen laajentumista Japanin ulkopuolelle Daisaku Ikedan johdolla. Kirjoittaja, Richard Hughes Seager, on yhdysvaltalainen uskontohistorian professori, joka kirjoittaa suoralla ja kiinnostavalla tavalla yhdistäen tieteellisen analyysin henkilökohtaiseen pohdintaan.

 

 

global_citizensGlobal Citizens: The Soka Gakkai Buddhist Movement in the World
Toimittaneet David Machacek ja Bryan R. Wilson Oxford University Press, 2001

Soka Gakkaita käsittelevä tutkimus, joka sisältää organisaation historiallisen kehittymisen, sen osallistumisen politiikkaan ja suhteen japanilaiseen mediaan. Kirjassa käsitellään myös Soka Gakkain leviämistä Pohjois- ja Etelä-Amerikkaan, Eurooppaan ja Aasiaan.

 

 

modern_bud_metrauxThe International Expansion of a Modern Buddhist Movement: The Soka Gakkai in Southeast Asia and Australia
Daniel A. Metraux University Press of America, 2001

Kirja tarkastelee Soka Gakkain laajentumista Kaakkois-Aasiassa ja Australiassa japanilaisten uusien uskonnollisten liikkeiden viitekehyksessä pyrkien vastaamaan kysymykseen, miksi ja miten nämä japanilaiset uskonnot ovat saavuttaneet suosiota kulttuurisesti niin erilaisissa maissa Japanin ulkopuolella.

 

time_to_chantA Time to Chant--The Soka Gakkai Buddhists in Britain
Bryan Wilson ja Karel Dobbelaere Oxford University Press, 1994/ The Clarendon Press, 1998

Sosiologinen tutkimus Britannian SGI:n toiminnasta perustuen demografiseen kyselytutkimukseen SGI-UK:n jäsenistöstöstä täydennettynä henkilökohtaisilla haastatteluilla.

 

 

Toimitettuja julkaisuja, joissa käsitellään SGI:tä

bud_peaceworkBuddhist Peacework - Creating Cultures of Peace
Toimittanut David W. Chappell Wisdom Publications, 1999

Esseekokoelma, johon on kirjoittanut laaja joukko buddhalaisten yhteisöjen edustajia, mukaan lukien Dalai Lama, Robert Aitken ja Thich Nhat Hanh. Esseissä kuvataan buddhalaista käytännön tason rauhantyötä eri puolilla maailmaa. Kirjassa on myös SGI:n puheenjohtaja Daisaku Ikedan kirjoitus SGI:stä rauhanliikkeenä ja sen opillisesta perustasta.

 

engage_bud_west

Engaged Buddhism in the West
Christopher S. Queen Wisdom Publications, Boston, USA, 2000

Esseekokoelma, jossa tarkastellaan buddhalaisten liikkeiden johtohahmojen lähestymistapaa ja ponnisteluja yhteiskunnan ongelmien ratkaisemiseksi. Mukana on myös essee "Racial Diversity in the Soka Gakkai" (Rotujen moninaisuus Soka Gakkaissa), jonka on kirjoittanut professori David W. Chappell. Hän on yksi buddhalais-kristillisen tutkimusyhteisön perustajista.

 

Alkuperäisteksti ja kuvat: www.sgi.org

Rauhantyö


SGI:n puheenjohtaja Daisaku Ikeda julkaisee joka vuosi rauhanehdotuksen, jossa tutkitaan buddhalaisen filosofian ydinajatusten ja niiden erilaisten haasteiden välistä suhdetta, joita globaali yhteiskunta kohtaa pyrkiessään turvaamaan rauhan ja ihmisten turvallisuuden. 

Lue lisää

 

SGI Quarterly


SGIQ July 2016SGI Quartelry lehti painottaa rauhaan, kasvatukseen ja kulttuuriin perustuvia aloitteita ja näkökulmia. Pyrkimyksenä on tuoda keskusteltavista asioista esiin laaja kansainvälinen näkemys.

Linkki lehteen